7 Şubat 2012 Salı

"Vintage=İkinci El" Değildir


Günümüzde gerek dekorasyon da gerekse moda da vintage akımına kapılmayanınız yoktur herhalde. Soluk ve soft renkler, dallı güllü çiçekler, minik serçeler kanaryalar…

Lakin nedir bu vintage?
Birçok kişi için ikinci el ürünlerin vintage olduğu sanılsa da; vintage ikinci el ürün demek değildir. Ürünün alındıktan sonra bir kere ya da on kere kullanılması fark etmez o ürün artık ikinci el olmuştur. Bir sezon önce ya da bir ay önce aldığınız ve bir kere kullandığınız ürün artık ikinci el değeri kazanmıştır. Nasıl ki milyarlar verip sıfır olarak aldığınız bir araca plaka taktırdığınızda anda artık sıfır olarak aldığınız fiyata satamazsanız aynı şekilde alıp poşetini açtığınız bütün ürünler ikinci el etiketini yemeye mahkûmdur. Bu nedenle vintageden ayrı piyasada birçok ikinci el dükkânı ve ikinci el satış sanal mağazası bulunmaktadır. Malumunuz ki birçok bayan bir kez giydiği kıyafeti bir daha giymek istemiyor. Her ne kadar benim tasvip ettiğim bir şey olmasa da para var huzur var sözüyle bağdaştırılabilir bir davranış biçimidir:)
Oysaki vintage, en az 20 – 25 yıl öncesine ait, eskimiş, yıllanmış lakin değerli ve marka özelliğini koruyan ürünlerdir. Vintage, eski yıllara ait bir dönemi yansıtma özelliğini korumalıdır. Bu nedenle vintage ürünler elde etmek oldukça zor ve maddi açıdan külfetlidir. Tabi ki ürünün gerçekten vintage değeri taşımasını istiyorsanız. Yoksa günümüzde birçok mobilyacı vintage özellikleri taşıyan mobilyalar yapabildiği gibi birçok modacıda yine günümüz kumaşlarını kullanarak eskiye ait kalıplar ve modeller çıkararak vintage çalışmalar yapmaktadır. 

2 yorum:

  1. çok güzel bir yazı olmuş eline sağlık tatlım, bende bugün show tv Saba Tümer'de Ece Sukan anlattıklarından duydum öğrendim :)
    bu yazıyla da pekişmiş oldu


    teşekkürler

    sevgiler

    http://darkolivee.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  2. Canim cok haklisin,cok dogru yazmissin,
    2. El olan hersey vintage degil
    .ama artik moda diye eskitme yapip mobilyalarai vintage diye satabiliyorlar.operim

    YanıtlaSil

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...