İş yerinde psikolojik taciz (mobbing), hiçbir fiziki müdahale olmaksızın tekrarlanan psikolojik baskıyı içeriyor. Örneğin, bir çalışana sürekli verimsiz ve yetersiz olduğunun söylenmesi veya aşağılayıcı ifadelerle suçlanması, “mobbing” kapsamda görülüyor.
Çalışma Psikoloğu Prof. Dr. Pınar Tınaz şöyle diyor: “Ülkemizde psikolojik taciz bilinmiyor hatta yanlış yorumlanıyor. Günlük iş çatışmalarıyla karıştırılabiliyor. Bu uzun vadede çok tehlikeli oluyor. Haksız eleştiri, hata bulmak, dışlamak, yok saymak, sosyal toplantılara çağırmamak, odaya girdiğinde konuyu değiştirmek, alay etmek, kılık kıyafetiyle dalga geçmek, masasının üzerinden eşyaları yok etmek gibi davranışlar psikolojik taciz sayılıyor.”
Korunmak için öncelikle bir uzmana başvurmak gerekiyor
Kırmızı da bu noktadan hareketle Hürriyet Özel Ödül konusunu,
"İş Yerinde Psikolojik Tacize Hayır!" olarak belirledi.
Şimdi, profesyonel reklamcılardan Hürriyet Özel Ödülleri'nde yarışacak basın ilanları bekliyoruz. Yarışan tüm işler Kırmızı Ödül Töreni’nde sergilenecek, içlerinden bir tanesi ödüle layık görülecek. Yarışmaya son katılım tarihi 6 Şubat 2011 Pazar geceyarısı.
Birinciliği hak eden işin yaratıcılarını ayrıca sürpriz ödüller bekliyor.
kaynak:kirmiziodulleri.com
Bu tarz şeyler paylaşman çok mantıklı ve proje bence çok güzel bende çok denk geldim bu tarz tacizlere ama allahtan yaşamadım allah kimseye yaşatmasın tacizin her türlüsüde çok kötü bişey...
YanıtlaSilGerçekten çok kötü bir şey. Özellikle kalabalık çalışma ortamlarında daha çok oluyor. Çekemeyenler, sevmeyenler, ayağını kaydırmak isteyenler psikolojik tacizle insanı pes ettirmeye çalışıyorlar. Allah bizi korusun bu kötü insanlardan!
YanıtlaSil