7 Kasım 2012 Çarşamba

Anne Eli Değ(me)miş Gibi

Mutfağı, asıl işlevi dışında "yan gel osman, her yer bostan" felsefesiyle bütünleştiriyorum. Bundan sonra belirsiz bir süreyle "mutfakta yatış" yapmam söz konusu olacaktır. Tabi ki bu durum sizi değil, evde bizzat benden yemek talebi olan eşimi ilgilendirmektedir. 
Eşimin yemek konusunda Türkan Şoray kanunları vardır.

YEMEM !!!

Onu YEMEM !!!
Bunu YEMEM !!!
Şunu YEMEM !!!

YEMEM Allah YEMEM

Kuzu eti YEMEM
Balık YEMEM
Tereyağ YEMEM
Beyaz peynir YEMEM
Omlet YEMEM 
Barbunya YEMEM
Kıyma YEMEM 
Mantı YEMEM
Değişik soslu yemek YEMEM
Baharatlı YEMEM
Patates yemeği YEMEM
Mantar YEMEM
Zeytin yağı YEMEM
.
..
...
.....
Bu liste böyle uzayıp gider. Hepsine kendisine göre bir alternetifi var tabi. Mesala beyaz peynir yemez. Bir peynir var. Böyle ağıza atıncı gıcırdıyor. Köy peyniri diye satılıyor. Bir tek onu yer. Mantı yemez. Sadece makarna mantısı yer. Şu midye kabuğu gibi makarna var ya.. Hııh işte onu dolduruyoruz. Mantı diye onu haşlıyoruz. Yok o kokuyor. Yok bu tütüyor. Yok karnım ağrıdı. Yok mideme dokundu. Ben omlete bayılırım. Ama omlet YEMEZ. Yağda yumurta kırılır. Onun bir pişme ayarı var ağız tadına göre. O ayarı tutturabilirsen yer. Yoksa onuda YEMEZ. Kaç sabah iki kişilik yağda yumurta kırıp, ona göre ayarı tutmadığı için tek başıma yedim. Artık ben yapıyorum zaten. Son tutmayan ayarda çıkan tartışmadan sonra yağa yumurta kırılacaksa eşim kırar. Ayarı tutarsa yer tutmazsa yine hepsini ben yerim. Ben soslu makarnaya bayılırım. Soslu baharatlı YEMEZ. Sadece salçalı olabilir. Ben bir balık yerim. Aman allahımmm. Keyifle, ellerimle en küçük kılçığına kadar sıyırırım. Ama balık YEMEZ. evlendiğimizden bire evimizde bir kere bile balık yenmedi. Sağ olsun kayınvalidem benim için yapar. Ben balkonda balık yerim. Bey mutfakta kendi yiyebildiği bir yemek yer. Zaten o gün de kesinlikle öpmez beni balık yediğim için. Kokuyormuşum :) Tereyağlı pilava bayırım. Pişince böyle mis gibi kokar. Ohh özledim valla. Evlendiğimizden beri eve tereyağıda girmedi. 

Şimdi diyeceksiniz ki, kendin için al, yap, ye... Ama oda olmuyor işte. tek kişilik yapası gelmiyor insanın. Zaten sevmediği şeyler kokunca rahatsız oluyor. Zaman içinde insan sevdiği yemekten de soğuyor mu noluyorsa aramıyorsun bir süre sonra. 

Bulgur işlerini çok sever. Ama anacım bende oturup sıkma köfte, içli köfte nasıl yapayım?? Kayınvalidem çok güzel yapar. Zaten bulgurlar cinsine göre ayrı ayrı çuvalla alınır.  Ben bir tek bulgur pilavı yapabiliyorum :) Ezikmiyim neyim ben yahu :)

Çoğunlukla kayınvalidem de yemek yiyoruz. Bir iki gün dışarda yiyoruz. Evde yenceksede ızgara makarna çorba falan yiyoruz. Günler geçip gidiyor. Bu kadar yemek mevzusu nereden çıktı diyeceksiniz? Dün akşam işten yorgun argın döndükten sonra... Ispanak yapayım da sebze yemiş olalım dedim. Yıkaması ayıklaması... Uğraştırdığını hepiniz bilirsiniz. Neyse yaptım. Ispanağın içinede 100 gr kızzzz azıcık da dana kıyma koyayım dedim. Yoğurtlayıp yeriz. Elim kırılsaydı da koymasamıydım ??  Ben şimdi ne diyeyimmmm?   Yarimmm Beyimmm Erimmm geldi ıspanaktan bir kaşık aldı. " Naptınnn yaa? ne koydun buna? ala ala hiç anneminki gibi olmamış!! Ben bunu yiyemem ki? kızmazsın dimi aşkım? valla yiyemicem" Onun tabağını aldım. Benikinide aldım. Tencereyide aldım. Döktüm çöpe. Uğraşımla emeğimle birlikte... Sağlık olsun. Birtabak bulgur pilavı olsun bizim olsun. Ben ne diyeyim...?





9 yorum:

  1. Ayyyy Allahtan klaylıklrın en büyüğünü diliyorum bu neeeee...
    iyi ki sinirlenip tabağı kafasına geçirmemişsin ben yapardım, birde anneminki gibi olmamış demesii:((((((

    sanki kayınpederimi okudum yazında, annem 40senedir uğraşıyor halaa ben bu adama bugün ne yapcam derdinde :(
    hayretle izliyorum her seferinde umarım biraz ehlileşir :)

    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. vallahi nasıl oldu inanamıyorum ama zeytin yağına alıştı :) Onu belirtmeyi unutmuşum. Halbuki çok mühim bir ayrıntıydı :)

    YanıtlaSil
  3. Bir kız arkadaşım eşiyle bu yemek mevzusu yüzünden bayağı ciddi bir tartışma yaşamıştı, sonrasında ne oldu biliyor musun ? Bütün yemekleri kocası yapıyor, kızımız da mis gibi yiyor :)))

    YanıtlaSil
  4. allah kolaylık versin canım valla okurken ben fenalıklar geçirdim :S düşünmeye devam etmek istemiyorum zira çekim yasasını bu konuda harekete geçirmenin hiç alemi yok şimdi! benim her yaptığımı zevkle yiyen bi kocam olsun, amin :)

    YanıtlaSil
  5. Gelinyolu, bizde çözümü haftanın üç dört günü annemde yiyerek bulduk :) kalan günlerde ızgara makarna çorba yürütüyoruz. İşin komiği bizimkini huyunu bilen eş dost hafta sonu arıyor. "Sayın Karaca balığı çok sever balık yapıyoruz. Gelsin bizde yesin. Sende tavuk falan yersin." Diyorlar eşime hahahaha :)

    YanıtlaSil
  6. Amin Hülya Amin
    valla yemek diyip geçmemek lazım. Ciddi sorun yaratabiliyor.

    YanıtlaSil
  7. tabiki. yemek günde kaç kere sorun çıkarabilecek bir durum. ayda yılda olan birşey değil ki.

    YanıtlaSil
  8. ay canım kolay gelsin,zor valla bu kocaları memnun etmek ama seninki pek fenaymış bence alıştırmaya çalış yavaş yavaş.Zeytinyağına alıştığına göre diğerlerine de alışır..

    YanıtlaSil
  9. Bu kadar yemek seçen biriyle yaşamak cidden çok zor.Annesinin hatası diye düşünüyorum.Böyle alışmış çocukluğundan beri.Ay valla çok zor ya.Ben çok sinirlenirdim ve sürekli kavga olurdu evde.Siz sabırlısınız maşallah ne diyim...

    YanıtlaSil

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...