Bence her Türk ailesi güneşli miss gibi bir havayı gördüğü zaman aklına gelen ilk şey MANGALdır. Kömür yada odun ateşinin çıtır çıtır tutuşturulduğu ateş harlandıktan sonra dinlenmeye bırakılıp ağır ateşin üzerine konan enfes etler... Tabiki çarpık kentleşmenin bir sonucu olarak artık balkonlarımızdaki süs saksıklardakinin dışında yeşil alan bulup mangal yakmak çok zor. Avrupa Yakasında Burhan Altıntop balkonunda mangal yakıyordu yaa şimdi o sahne canlandı gözümde :)) Eskiden biz Pazarları gündüz pikniğinin yanı sıra cumalarıda akşam pikniği yapardık 3-5 aile toplanır mangalları kapar soluğu İnciraltında (izmir) alırdık. Mesela ben tavuk kanadını en çok mangalda severim. Çıtır çıtır kızaracak... Sonra sardalyada en güzel mangalda olur. Hımm nefis... Mangalda sucuktan bahsetmiyorum bile :) Mangalın közüne atacaksın top patlıcanları biberleri mis gibi közlenecek, maydanozu soğanı kıyacaksın içine... Her şey bir yana mangalın başında toplaşıp beklemek, o kalabalıkta curcunada yenen her şey lezzetlidir aslında. Lakin gel gelelim biraz evvelde dediğim gibi mangal yakacak çok yer kalmadı artık. Kendin pişir kendin ye restaurantları açıldı her yerde. Mangalı kömürü odunu tutuşmuş olarak hoop önüne getiriyorlar. Ev ortamında mangal için elektrikli ızgaralar çıktı. Ama ben teflon yüzeyli elektrikli ızgaraların tadını hiç sevemedim.
Bir kaç ay önce kayınvalidem bana bir ızgara almış. Elektrikle çalışıyor fakat biraz değişik. Isı küçük borulardan yada teflon yüzeyden değil, direk olarak ateş gibi tellerden geliyor. Kutusunu ilk açtığımda, "halla halla, annem nereden bulmuş bu eski püskü şeyi" diye düşünmüştüm. Çünkü çarşıda falan görseniz (..ki belki denk gelmişsinizdir) dönüp bakmazsınız. Bu teknoloji çağında hala böyle şeyler satıldığına inanmaz, nostalji olsun diye vitrinde duruyor diye düşünürsünüz. Sonra annem anlattı. İçinde küçük ızgarası var, ekstra kutusundan adana şiş yapmak için falan şişler çıkıyor. Ben kullanmaya başladıkça alıştım. Alışmamak mümkün değil zaten. Resmen geçmişe dayalı nostaljik bir teknoloji harikası :) Sabah kahvaltıya, önceki günlerden kalan bayatlayacak ekmekleri böl ortadan ikiye koy öylece ızgaraya, al sana 1 dakikada çıtır çıtır kızarmış ekmek yada ekmekleri zeytin yağ ile ısla üzerine domates dilimleri koy ve bırak kızarsın kızarmasanı yakın at üstlerine kaşarları mis gibi erisin. Patates, biber, domates, patlıcan kapak aklına ne geliyorsa koy 10 dakikada közlensin. Et, balık, tavuk, köfte istediğin her şeyi koy miss gibi. İşin garibi ve güzelliği ne pişirmek istersen resmen mangal tadında pişiriyor. En son tavuklarımı mangal tadında olması için ızgaramda pişirirken sizler için fotoğrafladım. Fotoğraflarda daha net göreceksiniz zaten.
Buradan canım anneme (kayınvalideme), beni düşünüp bu mükemmel hediyeyi bana aldığı için çok çok teşekkür ediyorum. Seni çok seviyorum annecim. Sevgiler... Saygılar...
:) kayınvaliden bu yazdıklarını okuyabiliyorsa süper:) Kaç zamandır haber alamayınca merak etmiştim seni,neyse ki lezzetli şeylerle uğraşıyormuşsun:)
YanıtlaSilValla canım yoğunluktan sesim soluğum kesildi :) ama buralardayım. İsteğin zaman mail at sen ben okurum ;)
Silbende de var aynısından sadece üzerine birseyler koyup ekmek kızartıyorum hic et denememistim daha dogrusu yanar diye cekiniyorum
YanıtlaSilyok canım yanmıyor. Ama biraz daha hızlı piştiği için başıboş bırakmamak sık sık kontrol etmek çevirmek lazım ;)
Silizmirde meşhur bu herhalde, zira eksi kayınvalidem bize de almıştı. şimdi ne olacak bilemedim o bak, bi kapağı o herife diğeri bana mı kalacak ki :D
YanıtlaSilAllah iyiliğini versin hamide :) öldüm gülmekten. Yok kız mutfak kızın çeyizi sana kalıyor ızgara :)
Silooy ooy oooy mangala kim hayır diyebilirki :)
YanıtlaSilbayılırım bayılırım :)
ellerine sağlık canım...
İşte biz buyuz cnm. Mangal kokusunu aldık mı, tokta olsak o masaya otururuz :)
Sil