2 Mart 2012 Cuma

TL'nin Yeni Simgesi


Takvimler 2005 yılını gösteriyordu. Bol sıfırlı paralarımızı uğurlamıştık. Paracıklarımızdan 6 sıfır atılmıştı. Gerçi yeni paraların okunuşuna bugün dahi alışma güçlüğü çekiyoruz. Sıfırlar nasıl ruhumuza işlediyse.

Yaa işte çantamı bin liraya aldım diyorum. Bin lira yani eski parayla bir milyar :) Eski parayla pekiştirilince daha bir dolgunlaşıyor para :)

Başbakanda diyor ya; "bir turist 50 milyon lira trafik cezası kesildiğini görünce bayıldığı" haberi gazetelerde yer aldı.

Şimdi ise takvimler 2012'yi gösteriyor ve TL yine bir tarihi an yaşıyor. Artık TL'nin bir simgesi var. Merkez Bankası tarafından düzenlenen TL Simge Yarışması'nın sonuçları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın katıldığı toplantıda açıklandı. "Paramıza, ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada kullanılacak yeni bir simge kazandırıldı. Tıpkı ABD Doları’nın olduğu gibi, tıpkı Euro’nun, yenin olduğu gibi, artık Türk Lirası’nın da bir simgesi var. Şu andaki paramız itibarı temsil ediyor. Gücü, bağımsızlığı, gururu temsil ediyor” dedi. Birincilik ödülüne layık görülen tasarımın Tülay Lale’ye ait olduğunu belirtti. Tasarımcı bayanın adı ve soyadı başharflerininde TL olması ilginç değil mi :) Düşünsenize bir TL simgesi resmen kendi imzası oldu Türk Lirası = Tülay Lale
Ve işte yeni TL simgemiz...

Simgenin çıpa şeklinde olması TL'nin güvenli liman haline geldiğini gösteriyor.
Yukarı doğru çizgiler de paranın yükselen değer olduğunu simgeliyor.

Türk Lirası'nın yeni simgesinin görücüye çıkması üzerine sosyal medya ağırlıklı tartışmalar başladı bile... Basit, çirkin, pratik, güzel... Sonuç itibariyle çok geç atılan bir adımdı. Simgeye yüklenen anlamlar beni tatmin etti. 

Tabi ki bu simgenin hemen bilgisayarlarımıza girmesi kullanıma açılması gerekiyor. Hazırlanan özel programla TL'nin simgesi AltGr+T tuşlarına basıldığında çıkacak. Vatandaşlar yazı tipi ve uygulamalarına Merkez Bankası'nın sitesinden erişebilecek. 

TL simgesini içeren yazı tipini bilgisayarınıza kurmak için tıklayınız.

1 yorum:

  1. Ben pek beğenemedim bu simgeyi neden bilmiyorum alışamadım tatlım :/ bize ait değilmiş gibi geliyor başkasının sembolünü alıp cuk oturtmuşuz gibi :/

    YanıtlaSil

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...